Saviuunilaasti 

Finpeston Saviuunilaasti on erikoislaasti, jonka pääsideaineena on savi ja runkoaineena luonnonhiekka. Saviuunilaasti on helppokäyttöinen ja sillä on hyvät työstettävyysominaisuudet.

Saviuunilaastin käyttökohteet

Poltetusta tiilistä tehtävien, puillalämmitettävien tulisijojen ja hormien muuraus sisätiloissa.

Saviuunilaastin tekniset tiedot

Olomuoto jauhe
Väri harmaa
Makisimiraekoko 1,5 mm
Vedentarve n. 5 l / 2 kg
Valmista massaa 15 l / 25 kg
Alin käyttölämpötila + 5 ºC
Työstettävyysaika 3 h
Materiaalimerkki

0,8 kg/täystiili (257x123x57)
0,8 kg/reikätiili (257x123x57)
0,8 kg/reikätiili (257x130x75)

Pakkauskoko 25 kg:n säkki
Varastointi kuivassa paikassa noin 1 vuosi


Saviuunilaastin sekoitus

Tarkista laastin vedentarve säkistä. Lisää kuiva-aines veteen ja sekoita betonisekoittajalla noin 10 min. Pakkosekoittajalla ja porakonevispilällä riittää noin 4–5 minuutin sekoitus. Anna laastin seistä noin 10 min ja tee lyhyt uusintasekoitus. Uusintasekoituksessa haetaan oikea laastin notkeus lisäämällä lopullinen vesimäärä. Maksimivesimäärää ei kannata lisätä heti alussa. Valmiin laastin työstettävyysaika on noin 3 tuntia.

Muuraustyöt

Alin työskentelylämpötila on + 5 ºC. Myös tiilien ja laastin lämpötilan tulee olla suurempi kuin + 5 ºC, ja tiilien pitää olla kuivia ja imukykyisiä. Muuraus tehdään n. 10–13 mm:n saumalla tai avosaumamuurauksena, jolloin jälkisaumaus, n. 15 mm, tehdään Finpeston Muurauslaastilla. Kylmän hormiosuuden (yläpohjan yläpuolinen hormi) muurauksessa käytetään Finpeston Muurauslaastia ja säänkestäviä tiililaatuja. Muuraustöissä noudatetaan suunnittelijoiden ohjeita ja viranomaismääräyksiä.

Jälkihoito ja tulisijan käyttöönotto

Muurauksen jälkeen lämpötilan on oltava yli + 5 ºC vähintään 5 vuorokauden ajan. Ennen käyttöönottoa rakenteen annetaan kuivua 2–3 viikkoa luukut ja pellit auki. Ensimmäinen varovainen lämmitys tehdään esim. lämpöpuhaltimella. Seuraavat 3–5 päivää lämmitetään varovasti pienellä tulella. Luukut ja pellit jätetään auki jokaisen kuivauslämmityksen jälkeen.

Turvallisuusohjeet

Haitallinen. Silmiin joutuessa huuhdottava runsaalla vedellä ja otettava yhteyttä lääkäriin. Käytä hengityssuojaimia ja suojakäsineitä.