Quick Drill 45

Quick Drill -konsepti on uusi malminetsinnöissä porausbetonointia (injektointia) nopeuttava järjestelmä. Järjestelmä koostuu pikasementistä Ciment Fondu Lafarge- sekä Quick Drill 45 -lisäainepaketeista, joilla sementtipastan ominaisuuksia voidaan säädellä.

Quick Drill -järjestelmä parantaa sementtipastan injektoitumista kalliohalkeamiin, sekä nopeuttaa injektoituneen sementin sitoutumista sekä kovettumista. Quick Drill -porausbetonijärjestelmällä ei turhia odotusaikoja maastossa enää synny.

Quick Drill -tuotetietoja

QD-45-lisäaine toimitetaan 20 litran astiassa, joka riittää 80 CFL-sementtisäkille. Mukana seuraa lisäaineen annosteluastia (0,25 litraa), joka on pakattuna lisäaineastian sisään.

Quick Drill -käyttöohje

Yksi 0,25 litran mitallinen QD-45 lisäainetta lisättynä yhden 25 kg säkin sisältämään määrään Ciment Fondu Lafarge -sementtiä antaa noin 45 minuutin työskentelyajan injektointipastalle. Tämän jälkeen Injektointibetoni kovettuu nopeasti. Poraaminen voidaan aloittaa noin kahden tunnin kuluttua veden sekoittamisesta sementtiin. Lisäaine on hapan seos, joten on käytettävä kumikäsineitä, hengitys- ja silmäsuojaimia.

Quick Drill sementin sekoitus

Sekoitusvaiheessa on tärkeää, että lisäaine sekoittuu tasaisesti sementin joukkoon. Jos sekoitetaan kuiva-aineet ensin, kaadetaan sementti sekoittajaan, jonka jälkeen lisäaine kaadetaan pyörivään sekoittajaan hitaasti lisäten. Seosta sekoitetaan kuivana hetki ennen veden lisäämistä.

Lisäaine voidaan sekoittaa vaihtoehtoisesti myös sekoitusveteen ennen sementin lisäämistä veteen. Anna lisäaineen liueta noin 3 min. Jotta vältytään injektiopastan segmentoitumiselta, valmista pastaa ei tulisi jättää seisomaan pitkäksi aikaa ilman sekoitusta.

Sekoitusvesi

Sekoitusvettä käytetään 10 litraa yhtä 25 kg:n sementtisäkkiä kohden (puhdasta juomakelpoista vettä): jos sekoitusvesi on luonnon vettä, voi sen happamuus hidastaa injektiopastan sitoutumista. Jos työmaalla tehty ennakkotesti antaa tästä viitteitä, huomioi tämä viive työtä suunnitellessa.

Olosuhteiden vaikutus

Kylmä ilma hidastaa sementin sitoutumista ja kuumat olosuhteet vastaavasti nopeuttavat sitoutumista. Myös hapan sekoitusvesi hidastaa injektiopastan sitoutumista. Suosittelemme aina sitoutumisnopeuden tarkistamista kyseisissä työmaaolosuhteissa ennen työn aloittamista. Työmaatesti voidaan tehdä esim. seuraavasti:

  • Sekoitetaan 2,5 kg Ciment Fondu -sementtiä ja 25 ml QD-45-lisäainetta keskenään
  • Lisätään 1 litra työmaalla käytettyä sekoitusvettä sementtilisäaineseokseen ja sekoitetaan.

 

Tämän sekoitussuhteen pitäisi antaa noin 45 minuutin työskentelyajan ja betonin tulisi lämmetä voimakkaasti noin 10–20 minuuttia sitoutumisen alettua, jonka jälkeen betoni jäähtyy pikku hiljaa. Noin kahden tunnin kuluttua veden lisäyksestä betoni on riittävän kovaa poraustyön aloittamiseksi. Jos halutaan, että betoni on tätäkin lujempaa, odotetaan noin 3 h veden lisäyksestä.

Turvallisuusohjeet

QD-45-lisäaine on hapan yhdiste. Haitallinen. Silmiin joutuessa huuhdottava runsaalla vedellä ja otettava yhteyttä lääkäriin. Käytä hengityssuojaimia, suojakäsineitä ja suojalaseja.